Nyheter

Så påverkar byggnader, arkitektur och omgivningen vårt humör

Att omgivningen har en påverkan på hur man mår och förhåller sig till livet är ett påstående som många säger kan känna igen sig i. Men många har uppfattningen att det primärt är den sociala omgivningen som påverkar hur man mår. Faktum är att det finns mycket som visar på att arkitekturen i ens närhet har en direkt påverkan på humör. Det är bara en anledning till att stadsplanering är så viktigt.

Det finns en stor psykologi bakom stadsplanering. En del människor tror att det endast handlar om hur cykelbanorna ska gå, var kollektivtrafiken ska ha sitt säte och hur gator eller korsningen ska vara planerade. Men i själva verket innefattar stadsplanering väldigt mycket mer än så.

Dessutom har det visat sig att stadsplaneringens effekter på befolkningen är långt mycket fler och större än bara praktiska. Det är naturligt att det spelar roll hur kollektivtrafiken är planerad eller gatorna är asfalterade, men det är kanske inte lika givet att stadsplaneringen också har effekter på psyket.

Det är rent av så att ett urbant samhälle har psykologiska effekter på sina invånare. Utseendet på byggnaderna kommer att ha mental påverkan på människorna som bor i byggnaderna, men också människorna som ser byggnaderna dagligen. Det innebär att deprimerande bostadsområden rent krasst kommer att få befolkningen att må sämre psykiskt.

Forskningen har gett arkitekter nya riktlinjer

Samtidigt är det här ett forskningsområde som har fått alltmer utrymme och som är mer utforskat än tidigare. Det i sig har gjort att medvetenheten om detta faktum finns där på ett sätt som det tidigare inte gjorde. Det innebär också att människor som arbetar med att designa byggnader, exempelvis arkitekter, nu har en helt annan kunskap om hur deras arbete kommer att påverka människorna som ska vistas i närheten av byggnaderna i framtiden.

Men med det sagt finns det fortfarande många exempel på byggnader som inte lever upp till förhoppningen om att göra människor i dess närhet gladare. Det handlar egentligen om att det inte alltid är så enkelt som att bygga precis vad man vill.

I slutändan kokar det ofta ner till frågor om resurser eller rent praktiska frågor. En vacker byggnad kan i vissa fall vara betydligt dyrare att bygga än ett bostadskomplex som i andras ögon uppfattas som deprimerande, fult eller ruggigt. Det ligger självklart i betraktarens öga

också, vilket gör att det inte med säkerhet går att påvisa vad som är en deprimerande och vad som är en upplyftande byggnad.

Inspiration går att hitta i hela världen

Arkitekturen är global och det community som finns kring arkitekturen är bra på att dela med sig av sina kunskaper och lärdomar från hela världen. Det gör att det går att hitta inspiration från andra delar av världen när man ska designa nya byggnader. Just när det kommer till vackra byggnader finns det områden som verkligen är lämpliga som inspiration.

Ett sådant exempel är Las Vegas och andra ställen med många casinon utan licens i Sverige. Det är ofta pompösa, fantastiska byggnader som direkt ger en känsla av lyx, flärd och det där lilla extra som inte går att sätta fingret på. Det är ofta den typen av arkitektur som ger människorna som vistas i dess närhet en kick av energi som inte fanns tidigare. Men det är också ett tydligt exempel på hur psykologin faktiskt spelar en avgörande roll i vårt sätt att betrakta byggnader.