Nyheter

Historisk höjning av räntan: 0,5% – största höjningen på 22 år

Från oktober 2014 fram till i våras låg Riksbankens styrränta på antingen minus eller på noll procent. Men i april – när inflationen hade börjat stiga kraftigt – kom en första höjning för i år. Räntan gick då från noll till 0,25 procent.

Nu höjde riksbanken styrräntan med 50 punkter, – 0,5%.

Höjningen slår direkt mot bolåntagare med framför allt rörliga lån. Bankerna kommer att följa efter Riksbanken och även de höja sina räntor. Prognosen är tre-fyra procents rörlig ränta på bolån inom ett år.

– Det kommer även att kännas för de som är högt belånade, alltså de som har köpt ganska nyligen och inte har varit inne på marknaden särskilt länge – vilket ofta är yngre, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till TT.