Nyheter

Hur ofta uppdateras elpriserna?

Många undrar hur ofta elpriserna uppdateras och det beror verkligen på om vi snackar om slutkunden, eller priset som elbolagen sätter själva när de säljer el eller det faktiska priset som de säljande elbolagen köper för. Dessutom är elpriset baserat på förra månadens genomsnitt eller det aktuella elpriset. Det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna när elpriset diskuteras och därför har vi tänkt förtydliga detta här.

Elpriset på Nord Pool

Det första begreppet kring el som nämns mycket i media 2022 är spotpris el som enkelt förklarat är ett genomsnitt av förra månadens genomsnittliga elpriser per elområde. Spotpriset avgörs av utbud och efterfrågan. I Sverige har vi några stycken riktigt stora elproducenter som Ellevio, vattenfall, Skellefteå Kraft och E.On. Dessa bestämmer till stor del utbudet och sen har vi ett stort antal elbolag som säljer el. De säljande elbolagen gör ofta stora vinster, se bara Vattenfalls miljardvinster men ändå har spotpriset på el bara stigit under 2021-2022.

Elproducenterna har stor makt

Det verkar som att de som köper el inte har lika mycket att säga emot och att elpriset till stor del bestäms av elproducenterna. När det sedan kommer in externa faktorer som att förnyelsebar el skulle vara dyrare att producera gentemot kärnkraft eller att elpriserna går upp i resten av EU är det inte heller någon som reagerar på högre elpriser. Vi kan dock tänka oss att det finns marginaler att ta av och att spotpriset på el skulle kunna vara lägre egentligen.

Timpris el

El per timme är en annan grej och erbjuds främst just nu av de två aktörerna Tibber och Greenely till inköpspris. De tjänar nämligen pengarna på att du köper deras smarta prylar som laddboxar. Har du el på det här sättet så får du el per timme vilket är bra om du har koll på hur elpriset rör sig under dagen och om du konsekvent kan använda mindre el när alla andra gör det och diska samt tvätta på natten eller ladda din elbil då.

Elbolagens priser mot slutkund

Dessa elpriser inkluderar påslag, månadsavgifter, elcertifikat och rabatter. Håll utkik på Elbyte.se efter de bästa kampanjerna just nu. Bara genom att använda en tjänst som pressar ner elpriserna genom att förhandla fram rabatter kan du se till att du gör ditt som konsument för att få ett lägre elpris i Sverige. Underskatta inte din makt som konsument i dessa frågor, bli insatt och var med och gör en skillnad i elprisdebatten.