Nyheter

Mäklararvode

Att sälja sin bostad är förmodligen den största och viktigaste försäljningen som en människa gör i sitt liv, och det är viktigt att göra en så bra affär som möjligt. Det finns en del kostnader kopplade till att sälja sin bostad som är viktiga att känna till och en av de viktigaste att hålla koll på är mäklararvodet.

Ett bra sätt att skaffa sig mer information är att surfa in på en sajt som https://www.mäklararvode.se där det finns massor av matnyttig information om just mäklararvode.

Mäklararvodet är den avgift som mäklaren tar ut för allt jobb han eller hon gör i samband med försäljningen av din bostad. Det finns vanligtvis mycket som ingår i arvodet. För att nämna några av dessa saker finns ofta juridisk hjälp, visning av bostaden och kontakt med potentiella köpare med.

Mäklararvodet kan beräknas på flera olika sätt. De två absolut vanligaste är mäklararvode i procent på försäljningspriset samt fast mäklararvode. Hur arvodet beräknas påverkas alltså i allra högsta grad av hur arvodet beräknas.

Ett rörligt arvode i procent är en vanlig modell som används vid många försäljningar. Denna typ av mäklararvode kallas ibland också för provision. Om du vill använda den här modellen av arvode kan det vara en bra idé att kolla upp hur många procent i provision mäklare i ditt område vanligen tar.

Det så kallade fasta arvodet, eller mäklararvode till fast pris, är något enklare att räkna ut eftersom man betalar en förutbestämd summa oavsett vad bostaden säljs för. Något som talar för den här modellen kan vara att det är en trygghet att veta hur stort mäklararvode man behöver betala innan man säljer sin bostad.

Oavsett vilken modell du använder är det alltid viktigt att ta reda på vad som ingår i mäklararvodet. Detta är också något du bör få i skriftlig form när du skriver avtal med din mäklare.