Nyheter

Kontakter – vad är de och vad är de till för?

Elektriska kontakter är tillbehör för att ansluta två ändar av ledningar. Du kan hitta olika typer av kontaktdon i elbutiker och grossister. Vi skiljer också på flera material för att förverkliga dem. Vi kommer att undersöka vad en kontakt är, hur dessa produkter är uppdelade och hur man väljer sådana tillbehör.

Vad är en kontakt och vad används den till?

Som vi sa i inledningen är elektriska kontakter elektriska tillbehör som är avsedda att ansluta lågspänningskablar i ledningar. Med hjälp av en koppling kan du bygga en funktionell och robust installation genom att ansluta kablar på ett säkert sätt både elektriskt och mekaniskt.

En- och flerkärniga kontakter finns i elektronikbutiker. De kan vara av koppar, aluminium eller en kombination av båda (koppar-aluminium-kontakter). De är därför tillverkade av material som är motståndskraftiga mot temperatur, nötning och kemikalier. Kablarna kan dras åt med en skruvförbindelse genom att dra åt skruvförbindelsens skruv med en skruvmejsel. En annan mekanism är kompressionskopplingar, som utan tvekan är mycket bekvämare och gör det möjligt att ansluta kablar utan att använda utrustning. I det här fallet pressas trådarnas två ändar ihop. Använd bara klämman, som öppnas och stängs med ett plastklipp. Viktigast av allt är att varje kontakt från en välrenommerad tillverkare av elektroniska tillbehör är enkel att använda och garanterar snabb och säker installation, oavsett typ av kabel, dess diameter eller färg. Det är därför vi kan använda dem i många olika installationer.

Automatiska monteringsanslutningar är populära för stora installationer. Vi måste dock använda en pneumatisk pistol för att göra sådana anslutningar. Med hjälp av den skjuter vi in en klämma i en lämplig anslutningsstift med rektangulärt eller kvadratiskt tvärsnitt med möjlighet att göra flera anslutningar per stift. Vi behöver också specialverktyg för demontering, eftersom vi måste förstöra klämman.

En annan lösning, som också är helautomatisk, är att göra klämförbindelser med hjälp av speciell elektriskt driven utrustning, där den enledade kabeln lindas på anslutningspinnarna.

Vilka typer av kontakter har vi för elektriska ledningar?

Elektriska kontakter kan användas i elektriska installationer i hushåll och industrier samt i fordon. De är lämpliga när det är svårt att löda och vrida trådar och ännu mindre lämpligt. Följande typer av kopplingar kan urskiljas bland annat: skruvkuber, fjäderkopplingar, s.k. snabbkopplingar och högströmsklämmor.

Letar du efter andra elektriska komponenter av hög kvalitet? Besök tme.eu, där du kan välja mellan mer än 500 000 produkter.

På vår webbplats hittar du ett brett utbud av kontaktdon:

https://www.tme.eu/se/katalog/kontaktdon-rektangulara_112977/