Nyheter

Så mycket går budgivningarna upp där du bor

Bostadssajten Booli har kartlagt skillnaden mellan utgångspris och slutpris i budgivningar under februari till maj 2022. Kommunerna som toppar listan över störst skillnad för villor är Torsby och för lägenheter Kiruna. På Sverigenivå har budgivningarna på villamarknaden lugnat sig något mot föregående år – men det är fortfarande höga nivåer.

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris, även kallat medelbudpremium, är ett sätt att mäta hur högt trycket är på bostadsmarknaden. I snitt går en budgivning för en bostad upp med cirka 10 procent i Sverige. Men det finns flera kommuner där siffran är mer än dubbelt så hög.

I Torsby går en budgivning för en villa i snitt upp med 36,7 procent, och med 24,8 procent i Hörby. På lägenhetsmarknaden går en budgivning som mest upp i Kiruna där skillnaden mellan utgångspris och slutpris är hela 33,9 procent.

– Att skillnaden är större i vissa kommuner behöver inte bara vara en signal på en uppåtgående marknad. I mindre kommuner, där det inte säljs lika mycket, blir statistiken mer beroende av vad som sålts just då. Det kan också vara svårare att prissätta objekt. I slutändan är det mest relevant att titta på de faktiska slutpriserna, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Återgång till det normala

För villor var skillnaden mellan utgångspris och slutpris något lägre under de senaste månaderna. I snitt gick en budgivning upp med 10,7 procent i år jämfört med 13,2 procent föregående år.

– Vi har sett en något lugnare tendens i budgivningarna för villor från vecka 8, och det finns flera möjliga förklaringar till det. Dels har världsläget varit osäkert under den här tiden. Dels har villamarknaden varit exceptionellt stark under de senaste åren, så det här är mer en återgång till det normala. Att en villa i snitt budas upp med 10,7 procent är fortfarande en stor ökning, säger Karin Grundeus.

Dessutom har utgångspriserna på villor ökat under perioden och är nu uppe på rekordhöga nivåer. Det kan bero på att fler säljare inte vill riskera att budgivningen inte når det förväntade slutpriset, med tanke på de stigande elpriserna och räntenivåerna exempelvis, och därmed sätter ett högre pris direkt.

Budgivningarna på lägenhetsmarknaden är stabila mot föregående år. Snittet ligger på 10,3 procent i år, jämfört med 9,6 procent samma period 2021. Även här har utgångspriserna gått upp under våren, och är nu uppe i den högsta nivån sedan Booli började mäta.