Nyheter

Debatt: ”Centrum kan inte bara utgöras av innerstaden”

”Malmös äldre stadsdelar fungerar redan som en 15-minutersstad. Centrum kan inte bara utgöras av innerstaden.De politiker som har styrt Malmö har gång på gång missat möjligheterna till fler levande stadsdelar. Det handlar inte bara om gamla synder som Lugnet och Caroli.”

Det skriver Anton Sauer gruppledare i Malmö kommunfullmäktige och Martin Molin, andre vice ordförande Malmös stadsbyggnadsnämnd i en debattartikel i Sydsvenskan:

”Levande och blandade stadsmiljöer upplevs som attraktiva och trygga, där finns en gemenskap som bidrar till integration och minskar utanförskap. De stadsdelar som byggts i Malmö det senaste halvseklet, med gråa bostadsområden och kontorskomplex, upplevs ofta som tråkiga och öde. Det är svårt att driva lönsamma butiker och restauranger när kunder saknas större delen av dagen och det blir lätt trängsel på gatorna när alla ska till och från jobbet vid samma tid.”

”De politiker som har styrt Malmö har gång på gång missat möjligheterna till fler levande stadsdelar. Det handlar inte bara om gamla synder som Lugnet och Caroli. Istället för att bygga Hyllie på samma sätt som innerstaden, med trevliga gågator, handlare och uteserveringar byggdes ett stort köpcentrum som begränsar möjligheterna för butiker och restauranger i resten av kvarteren. Istället för att fortsätta med känslan av stad i staden och bygga Limhamns sjöstad och Ön med levande stadskvarter och en attraktiv hamnbassäng med caféer, bad och husbåtar byggdes ytterligare ett anonymt bostadsområde.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2022-01-24/malmos-aldre-stadsdelar-fungerar-redan-som-en-15-minutersstad-centrum-kan-inte-bara-utgoras-av-innerstaden