Nyheter

Återbruk i fokus

MER Arkitekter fick i uppdrag att planera och inreda teknikkonsultföretaget Bjerkings nya lokaler i Uppsala. Behovet av nya arbetssätt och ett sprillans nytt kontor, ihop med höga krav på hållbarhet och återbruk inbefriades av arkitektkontoret. Nu står lokalerna redo för invigning.

Bjerking är ett medarbetarägt teknikkonsultföretag inom samhällsbyggnad. Med cirka 200 anställda i Uppsala växte Bjerking ur sitt gamla kontor och var redo för flytt till nya, större lokaler ägda av Castellum. Uppdraget att inreda de nya kontorslokalerna gick till MER Arkitekter, ett av Sveriges ledande arkitektkontor för arbetsplatser och lärmiljöer. Nu står det nya kontoret klart för invigning den 26 november.

– Med mycket stor känsla för färgsättning, funktionalitet, formspråk och vår företagskultur har MER Arkitekter skapat ett fantastiskt kontor där inredning och möblering till drygt 90 procent är återbrukad från vårt gamla kontor. Vi har gjort en intressant och lärorik resa tillsammans, som har avslutats med en enastående flyttsamordning från deras sida, säger Olle Mårtensson, projektledare för hyresgästanpassning och flytt på Bjerking.

I uppdraget har MER Arkitekter lagt stor vikt vid Bjerkings behov av att förändra sitt sätt att arbeta. Bjerking vill exempelvis att de anställda ska kunna arbeta närmare varandra och mer över olika kompetensområden. Detta är något som reflekteras i det nya kontoret – bland annat genom mer effektiva ytor och färre kontorsplatser än anställda. Större delen av möblerna i det nya kontoret är dessutom återvunna från de gamla lokalernas inredning.

– Det här uppdraget känns ”väldigt MER” på så många sätt. Uppdraget har genomsyrats av både ett hållbarhetsfokus i designen och i implementeringen av nya arbetssätt i lokalerna. Sådant älskar vi att jobba med och därför är vi väldigt glada och stolta över att ha fått det här förtroendet från Bjerking, säger Niklas Larsén, vd på MER Arkitekter.

MER Arkitekter har tidigare genomfört ett flertal projekt som innefattat omfattande återbruk, bland annat i uppdrag för Linköpings Universitet där 40 procent av all inredning återanvänts.

Bild: MER Arkitekter