Nyheter

Villaägarna: ”Stötande att staten täljer guld på hushållens elkris”

”Det har inte kunnat undgå någon att elpriserna skjutit i höjden under tidig höst. Orsaken är att elmarknaden genom misslyckad energipolitik blivit beroende av fossilbaserad el. När efterfrågan ökar på naturgas, kol och utsläppsrätter stiger priserna på dessa och därmed elpriset. Energiskatten på el måste därför slopas eller sänkas.”

Det skriver Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef, Villaägarnas riksförbund i ett debattinlägg i Aftonbladet:

”När elpriset rusar, ökar faktiskt också statens intäkter. Elpriset består nämligen inte bara av kostnaden för att köpa el och betala nätavgift till elnätsleverantören. Därutöver tillkommer energiskatten som är 35,6 öre per kWh (utom i norra Sverige där den är 26 öre). Sedan läggs det moms ovanpå detta vilket innebär att ju högre elpris – desto mer intäkter till staten.  Om hushållet, som förra vintern, betalar ett elpris kring 50 öre per kWh får staten 12,5 öre i momsintäkter. Om elpriset hamnar på en krona per kWh vilket kan hända kommande vinter får staten i stället in 25 öre per kWh i moms. Momsintäkter från elnätsavgift och skatt tillkommer naturligtvis. Statens intäkter ökar alltså kraftigt när hushållen drabbas av höga elpriser.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ALGlv3/slopa-energiskatten-sa-lange-elpriset-skenar