Nyheter

Lista: Sveriges mest framtidssäkra kommuner – från norr till söder

Sveriges mest framtidssäkra kommuner rankas i en färsk rapport från analys- och teknikkonsultföretaget WSP. Rapporten visar hur robusta kommunerna är jämfört med sina grannar i regionen, men också jämfört med kommuner med liknande förutsättningar runt om i Sverige.

I WSPs analys har kommuner betygsatts utifrån parametrar så som utbildningsnivå, arbetsmarknad, demografi och ekonomi, både sett till det senaste året och i ett längre perspektiv. Den kommun som rankar allra högst bland Sveriges kommuner är Nacka. Faktum är att nio av tio kommuner på tio i topp-listan är just pendlingskommuner med närhet till någon av Sveriges storstäder.

– Pendlingskommunerna har generellt haft en god utveckling de senaste tio åren, och med det senaste årets höga bostadspriser och konsekvenserna av pandemin, har den bilden förstärkts ytterligare. Nacka kommun har haft en stabil och jämn utveckling över tid. Det handlar bland annat om meritvärde i skolan, inflyttning och hur många som har ett jobb, men också om temperaturen i näringslivet med en hög andel kunskapsintensivt näringsliv och en blandning av branscher, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP och en av huvudförfattarna till rapporten.

Ett viktigt budskap i rapporten, som går under namnet Regionernas kamp, är att lära av de bästa. Därför rankas kommunerna också med jämförbara kommuner, samtidigt som det går att se utvecklingen i en särskild region. På så vis kan pendlingskommuner som Salem, Lomma och Partille lära av Nacka och vice versa. Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommenterar resultatet såhär.

– Vi har en stark och stabil ekonomi, en bredd i näringslivet och samarbetar med många privata aktörer inom välfärden. Sammantaget gör det oss mindre sårbara för snabba förändringar. Här har vi skolor i toppklass, hög kvalitet och valfrihet i välfärden som tillsammans med satsningar på stadsutveckling och infrastruktur ger en stabil ekonomisk tillväxt som också är avgörande för en positiv utveckling på längre sikt.

Enligt analysen går det också bra för många svenska centralorter. Jönköping toppar denna kategori tillsammans med Uppsala, tätt följd av Umeå. Men WSP kan också konstatera ett rejält uppsving för ytterligare en kategori av kommun samt en möjlig pandemieffekt, nämligen turistkommuner. Varbergs kommun är den enda kommun som inte klassas som pendlingskommun som tar sig in på tio i topp-listan. Trosa är den kommun som har haft allra störst inflyttning under 2020, även Åre, Rättvik och Båstad visar på mycket positiva tal. Vinnande konceptet tyckts vara semesterorter med relativ närhet till större städer.

Sveriges mest robusta kommuner per kommuntyp 

Kommungrupp (definition enligt SKR)

Rank

Kommun

Summa robusthetsindex

Storstäder

1

Stockholm

104

2

Göteborg

99

3

Malmö

90

Pendlingskommun nära storstad

1

Nacka

112

2

Kungsbacka

108

2

Lerum

108

2

Mölndal

108

Större stad

1

Uppsala

101

1

Jönköping

101

2

Umeå

100

Pendlingskommun nära större stad

1

Knivsta

98

2

Ängelholm

96

3

Strängnäs

93

Lågpendlingskommun nära större stad

1

Enköping

94

2

Uddevalla

83

3

Vaggeryd

82

Mindre stad/tätort

1

Varberg

106

2

Kalmar

102

3

Skövde

95

Pendlingskommun nära mindre stad/tätort

1

Tjörn

88

2

Mörbylånga

85

3

Älmhult

83

Landsbygdskommen

1

Mora

79

2

Gällivare

71

3

Vetlanda

66

Landsbygdskommun med besöksnäring

1

Åre

85

2

Båstad

82

3

Leksand

71

 

Resulatet av Sveriges mest robusta kommuner per län och per kommuntyp finns att ladda ner här nedan under rubriken dokument. Eftersom flera kommuner fått samma robusthetsindex och därmed samma placering är rankingen mellan 1-89. Placering 89 är alltså den kommun med lägst robusthetsindex.

Om Regionernas Kamp

Regionernas kamp är en kartläggning av Sveriges kommuner, med bas i data från SCB. I rapporten utvärderas kommunerna utifrån en mängd parametrar, allt från ålder på befolkningen, till skolelevernas meritvärde, inflyttning och näringslivets uthållighet för att nämna några. Data analyseras utifrån utfall under det senaste året men också sett till utvecklingen under det senaste decenniet. Det viktiga med WSPs analys är egentligen inte placeringen bland Sveriges kommuner utan att lära av de bästa i sin egen kommunkategori. Vad kan till exempel Bräcke (robusthetsindex 64) lära av Nässjö (robusthetsindex 26) – två kommuner i kategorin ” Lågpendlingskommun nära större stad” men med olika resultat?