Nyheter

IKEA lanserar ny Luftrenare

Nu lanserar Ikea en ny luftrenare: IKEA STARKVIND. Från oktober 2021 kommer STARKVIND att finnas tillgänglig hos IKEA som en del av produktkategorin IKEA Home Smart.

– För IKEA handlar det smarta hemmet inte bara om prylar. Det handlar om att göra livet hemma bättre genom att kombinera vår gedigna heminredningskunskap med digitala lösningar och teknik. Därför undersöker vi möjligheten att kombinera funktionen att rena luft inomhus med ny teknik i syfte att skapa bättre upplevelser för våra kunder i deras hem, säger Henrik Telander, produktansvarig på IKEA of Sweden. 

STARKVIND Luftrenare är utformad för inomhusbruk och är optimerad för rum i storlek upp till 20 kvadratmeter. Den kan användas fristående, och vid anslutning till en gateway från IKEA TRÅDFRI kan luftrenaren dessutom kontrolleras och schemaläggas via IKEA Home Smart-appen. STARKVIND Luftrenare har fem olika fläkthastigheter och ett autoläge som med hjälp av en inbyggd sensor analyserar luftkvaliteten och justerar fläkthastigheten därefter. Sensorn gör också att luftkvaliteten inomhus går att läsa av direkt i appen. STARKVIND finns i två versioner – som kombinerad luftrenare och sidobord samt som golvmodell. 

– STARKVIND är en luftrenare med hög prestanda. I designprocessen var det viktigt att också se till att vi gav den en design som kunde anpassas till olika livsstilar, för att människor ska ha möjlighet att välja utifrån behov och preferenser, säger Henrik Telander. 

STARKVIND renar luften med tre olika filter. Förfiltret fångar upp stora partiklar som hår och damm. Filtret för avlägsnande av partiklar är optimerat för att filtrera bort cirka 99,5% av mindre luftburna partiklar likt damm och pollen med en partikelmassa upp till 2,5 mikrometer (PM2.5)*. Det tredje filtret absorberar olika gasföroreningar som formaldehyd och andra VOC (Volatile Organic Compounds) och minskar odörer från rökning och matlagning.

– Ren inomhusluft är en viktig faktor för människors hälsa. Vi arbetar långsiktigt för positiv förändring för att människor ska kunna få renare luft i sitt hem, säger Henrik Telander. 

*PM2.5 är små inhalerbara partiklar som mäter 0,1-2,5 mikrometer.

Bild av mastrminda