Nyheter

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp satsar på smarta vattenmätare

Nu går ytterligare ett bolag i Skåne över till smarta vattenmätare och IoT. Det är Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp som satsar på installationen, tillsammans med Dahl Sverige AB och deras samarbetspartner Netmore och Ambiductor.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) är ett modernt interkommunalt bolag som fokuserar på rent dricksvatten, att rena avloppsvatten och att ta hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga.

Nu tar NSVA nästa steg i sitt moderna tänk, genom att installera nya smarta vattenmätare, med ny infrastruktur och mätinsamling. Installationen sker i samarbete med Dahl Sverige AB, Sveriges ledande handelsbolag inom vs, mark&va, samt deras partner Netmore och Ambiductor. Allt med syfte att möta framtidens krav på noggrann mätning, minskat läckage, förbättrad service samt kostnadseffektivitet för sina slutkunder.

Konkurrenskraftig helhetslösning

Tekniken bygger på produkter från Ambiductor, en av Europas främsta mätarleverantörer med LoRaWAN-kommunikation, och Netmore, en av Sveriges ledande aktörer och operatörer av LoRaWAN – intelligenta, trådlösa nätverk för smarta städer. Tillsammans med Dahl har företagen tagit fram en mycket konkurrenskraftig helhetslösning som passar kommuner väl. NSVA är det andra, större kommunägda va-bolag i Skåne som satsar på lösningen. Tidigare har även VA SYD tagit steget för att modernisera vattenmätare, ett viktigt beslut för boende och kostnadseffektiv infrastruktur.

Bättre service och övervakning

– Trådlös infrastruktur, som bland annat kan hantera smarta vattenmätare, är en viktig pusselbit i vår långsiktiga digitaliseringsstrategi, säger Ingemar Clementson på NSVA och fortsätter: det medför att vi kan använda oss av ännu fler IoT-lösningar för att samla in mer och bättre data.

– Vattenmätare som kommunicerar via LoRaWan hjälper oss att fatta korrekta beslut och ge bättre service, bland annat genom tydliga debiteringsunderlag och övervakning. Vi ser också fram emot möjligheten att kunna använda högupplöst data i våra olika utvecklingsprojekt gällande vattendistribution, inte minst Future City Water – det kommer att bli spännande, avslutar Ingemar.

– Som leverantör är det spännande att tillsammans med innovativa kommuner få möjlighet att ta del av deras utveckling som primärt skapar bättre förutsättningar för kommunerna att få en överblick över sitt ledningsnät samtidigt som det ger deras slutkunder ökad service och kostnadseffektivitet, säger Magnus Johansson, prefab- och projektledningschef på Dahl Sverige AB.

Den nya kommunikationsinfrastrukturen kommer dessutom att hantera en mängd andra typer av sensorer och utrustningar inom NSVA:s geografiska område.

Projektet har precis startat upp och kommer kontinuerligt att byggas ut under ett antal år.