Nyheter

Vänsterpartiet: ”S och C bluffar om marknadshyrorna – Sanningen är att förslaget skulle få enorm påverkan”

”Marknadshyror innebär höjda hyror och skulle innebära ett stort systemskifte på svensk bostadsmarknad. För Sveriges hyresgäster vore det en katastrof. Socialdemokraterna och Centerpartiet vill nu ge bilden av att förslaget som presenterats inte är någon stor sak. Gång på gång påstår de att väldigt få skulle påverkas. Men om det vore sant kan man fråga sig varför förslaget är så viktigt för dem.”

Det skriver  Nooshi Dadgostar, partiledare (V) och Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson (V) i ett debattinlägg om marknadshyrornas vara eller icke vara i Aftonbladet:

”Ta Stockholm som exempel. Enligt planerna där kommer år 2030 var femte stockholmare att bo i det som räknas som nyproduktion. Planerna omfattar alla upplåtelseformer så hur många av dessa som bor i hyresrätt återstår att se, men klart är att nyproduktion inte är någon marginell sak. Ändrade regler för nyproduktion får på några års sikt enorm påverkan för hur och var människor kan leva sina liv.”

”Finland införde marknadshyror i nyproduktion 1991 och bara fyra år senare omfattades även befintliga hyresrätter. Hyrorna i det privata hyresbeståndet steg med 26 procent på bara några år – i Helsingfors hela 42 procent. Man behöver inte ha ont om pengar för att en sådan dramatisk hyreshöjning ska innebära stora problem för ens privatekonomi.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qAG1wo/s-och-c-bluffar-om-marknadshyrorna