Nyheter

Schneider Electric integrerar nya Matter-standarden i produkterna för smarta hem och fastigheter

Nu kommer den nya standarden för uppkoppling, ”Matter”, som Schneider Electric kommer att använda i sin produktportfölj för uppkopplade hem och fastigheter. Nyheten offentliggjordes på en presskonferens där det också meddelades att Zigbee Alliance byter namn till Connectivity Standards Alliance (CSA).

Schneider Electric, som utsetts till världens mest hållbara företag av Corporate Knights, är en av styrelsemedlemmarna och ett av de 180 mest innovativa företagen inom Connectivity Standards Alliance (CSA), som har bidragit till att ta fram och testa den nya Matter-standarden.

Standarden, som ska ena branschen och bygger på beprövad teknik och best practice, syftar till att förenkla användningen av uppkopplade produkter och skapa större interoperabilitet i smarta hem och fastigheter. Schneider Electric är en av de tre aktörer som mest frekvent använder CSA-certifieringen och är därför väl positionerade för att implementera den nya standarden.

Det nya enhetliga protokollet, Matter, tidigare benämnt CHIP (Connected Home over IP), kommer att tillämpas i många smarta hem- och fastighetslösningar inom belysning, lås, högtalare, VVS-styrning, säkerhetssystem och routrar. Med Matter kan hem och företag välja att integrera de nya certifierade enheterna som bäst passar deras behov, oavsett varumärke, istället för att begränsa sig till ett slutet system.

Matter är byggt med hjälp av IP och stöds av flera stora ekosystemleverantörer. Produkter märkta med Matter innebär förbättrad cybersäkerhet, inbyggd molnuppkoppling och driftkompatibilitet för konsumenter, tillverkare, produktdesigners och utvecklare. Dessutom bidrar standarddefinitioner för olika enhetsmodeller och livscykelhändelser till att utvecklare kan säkerställa kvaliteten och användarupplevelsen i olika ekosystem.

Konsumenterna leder vägen till nettonollutsläpp

Det beräknas att elbehovet kommer att fördubblas till 2040. I takt med att digitaliseringen ökar, så ökar också efterfrågan på förnybar el för exempelvis billaddning, uppvärmning och matlagning. Elektricitet är den mest effektiva energiformen och den bästa vägen till minskade koldioxidutsläpp. Dessutom med oöverträffad potential att eliminera energiförluster när den kombineras med digitala lösningar.

Med ökad interoperabilitet mellan IoT-enheter i hemmets ekosystem kan husägare skapa hem med en flexibel och framtidssäker arkitektur med Matter-uppkopplade enheter för att få tillförlitlig, konsoliderad och säker insyn i energianvändningen. Denna insyn, i kombination med AI-lösningar för smart energihantering, sätter konsumenterna i förarsätet när det gäller hur energi i hemmet produceras, lagras, distribueras och konsumeras. Det kan också göra det möjligt för smarta hemsystem att prioritera grön energi, se till att energikrävande apparater och enheter, såsom elbilar, använder det mesta av sin energi från solenergi eller andra koldioxidfria alternativ i hemmet.

– Som världens mest hållbara företag, enligt Corporate Knights, är det vår fasta övertygelse att vägen till en framtid med nettonollutsläpp är både elektrisk och digitaliserad, säger Bruno Zerbib, Chief Technology and Digital Officer på Schneider Electric. Med mjukvarubaserade smarta energihanteringslösningar kan våra kunder snabba på sin resa mot hållbara nettonoll-hem och smarta fastigheter. Att använda öppna, globala standarder är viktigt för att genomföra en digital transformation. Organisationer som Connectivity Standards Alliance är nyckeln till att skapa sådana standarder och vi är glada att samarbeta med andra marknadsledare för att utveckla IP-baserade standarder, som Matter, som kommer att öka IoT-enheters driftkompatibilitet i smarta byggnadsekosystem.

Open source-standarder bör inte begränsas till smarta hem och fastigheter

Schneider Electric är en stark förespråkare för standarder med öppen källkod. Matter erbjuder anslutna företag och utvecklare flera fördelar, som inkluderar bland annat snabbare ledtider (genom att utnyttja möjligheten att implementera en färdig specifikation), förbättrad kvalitet (eftersom kod testas tidigt och ofta) och mer robust säkerhet (eftersom ett helt community av utvecklare har insyn och kan identifiera och utföra korrigeringar). Utöver hem och fastigheter har Schneider Electric nyligen banat väg för en standard med öppen källkod för framtidens industrier och uppmanar till en omfattande implementering av universell automatisering.

Schneider Electric har åtagit sig att upprätthålla kompatibilitet med sina äldre system, samtidigt som de samarbetar med visionära partners som CSA för att säkerställa att kunderna får en smart, uppkopplad och hållbar framtid.