Nyheter

Svenskt Trä ny partner till Ung Svensk Form 2022

Om en vecka öppnar ansökan till årets upplaga av designtävlingen Ung Svensk Form. En nyhet för i år är att branschorganisationen Svenskt Trä går in som partner till tävlingen och bjuder in till en inspirations- och kunskapsresa med fokus på materialet trä, dess ursprung och den breda användningen inom formgivning och arkitektur.

Ung Svensk Form har ända sedan 1998 lyft fram det främsta inom ung form och design i Sverige. Genom vandringsutställningar och en rad fina stipendier är Ung Svensk Form idag den unga designscenens viktigaste arena. Genom åren har tävlingen visat upp många projekt där materialet trä varit framträdande. Därför är Svensk Form väldigt glada över att idag kunna presentera Svenskt Trä som ny partner till Ung Svensk Form.

– I en tid som söker efter hållbara lösningar är trä ett självklart material och vi är mycket glada över att organisationen Svenskt Trä nu kan erbjuda ytterligare ett fint stipendium/kunskapsresa inom ramen för Ung Svensk Form, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

Idag vet vi att hela 80 procent av en produkts totala miljöpåverkan avgörs redan under designfasen. Det innebär att arkitekter och formgivare har stort inflytande vid framtagandet av nya produkter som ska bidra till en hållbar morgondag. Dessa arkitekter och formgivare, unga som etablerade, behöver ha en bred kunskap om vilken klimatpåverkan deras val ger.

– Kunskap är avgörande för att kunna ta kloka beslut. Vi vill därför öka kunskapen om hur trä bidrar till en hållbar utveckling – både ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv. Trä är ett förnybart material som ingår i flera olika cirkulära kretslopp med start och slut i skogen. Samarbetet med Ung Svensk Form ger oss möjlighet att nå ut med både inspiration och kunskap, säger Björn Nordin, chef för arkitektur och design på Svenskt Trä.

Kunskaps- och inspirationsresa

Ett urval av de tävlande erbjuds ett stipendium i form av en inspirations- och kunskapsresa på fyra dagar genom mellersta Sverige. I planeringen för resan ingår en skogsexkursion, besök på flera sågverk, workshops i samarbete med design- och konsthögskolor samt besök på en fabrik för tillverkning av korslimmat trä. Under dessa dagar kommer de tävlande att lära sig om skogens betydelse och samspelet genom hela värdekedjan.

På bilden: Braid Collection – Alexandra_Friberg