Nyheter

Ny rapport från SBAB: ”Amorteringskraven hindrar 23.000 unga att köpa bostad”

”Ungas möjligheter att låna till bostad påverkas betydligt mer negativt av amorteringskraven än Finansinspektionen säger. Amorteringskraven stänger ute sammanlagt 23 000 unga vuxna från att kunna köpa en etta i Stockholms- och Göteborgsområdena i jämförelse med bankernas tidigare egna krav. Det visar vi i vår nya rapport.”

Det skriver Robert Boije, SBAB i ett debattinlägg i Dagens Nyheter:

”2016 införde Finansinspektionen (FI) ett amorteringskrav som säger att bolån överstigande 50 procent av bostadens värde ska amorteras med 1 procent per år och med 2 procent per år om belåningsgraden i stället är 70 procent eller mer (amorteringskrav 1). Kravet utvidgades 2018. Om bolånet överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst ska ytterligare 1 procent av lånet amorteras per år (amorteringskrav 2). Under corona­pandemin har kraven varit tillfälligt borttagna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/amorteringskraven-hindrar-23-000-unga-att-kopa-bostad/