Nyheter

Trä- och möbelföretagen: ”Lägsta småhusbyggandet på 100 år”

”Det debatteras friskt vem som ställer till det mest på bostadsmarknaden. Är det Riksbanken som med sin lågräntepolitik driver på priserna? Är det Finansinspektionen med sina bolånetak och amorteringskrav som stänger ute stora grupper från marknaden? Svaret är kanske kommunerna.”

Det skriver Gustaf Edgren, Bostadspolitisk Expert på Trä- och möbelföretagen i en debattartikel i Dagens Industri:

”SCB presenterad nyligen statistik som visade att småhusbyggandet de senaste åren är det lägsta på 100 år! För närvarande byggs bara ca 10 000 småhus per år, vilket motsvarar ca 20 procent av alla nya bostäder. Det är en mycket låg nivå även i internationell jämförelse. Detta är en allvarlig signal om att något har havererat i den svenska bostadsplaneringen. Ett ökat småhusbyggande skulle ha stora fördelar för samhället.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/lagsta-smahusbyggandet-pa-100-ar/