Nyheter

SunRoof samlar in 4,5 miljoner euro under finansieringsrunda

Startup-företaget SunRoofs senaste projekt är att bygga det största och smartaste nätverket av anslutna solcellshus i världen. Solcellsföretaget har samlat in 4,5 miljoner euro i samband med det nya projektet i syfte att finansiera ambitionerna om att bli Europas största aktör på energimarknaden och inom virtuella kraftverk.

Med grundaren, vd:n och serieentreprenören Lech Kaniuk (Delivery Hero, PizzaPortal och iTaxi) i spetsen vill det svenska startup-företaget SunRoof bli den största europeiska konkurrenten till Tesla Energy. Med sin innovativa soltaksteknik, och marknadsledande programvara för dataloggning, bygger SunRoof det största och smartaste nätverket av anslutna solcellshem i världen.

SunRoof vill nyttja sitt etablerade nätverk av solcellshem för att skapa ett virtuellt kraftverk genom teknologin som förvärvades när SunRoof köpte det förnybara energisystemet Redlogger under 2020. Det virtuella kraftverket kommer att göra det möjligt för husägare att sälja överskott av energi tillbaka till nätet, till andra kunder och till företag som är intresserade av förnybar energi, vilket gör det möjligt för energileverantörer och marknadsoperatörer att distribuera den energin någon annanstans efter behov.

Ambitionen, tillsammans med den enorma, globala, och tekniska affärserfarenheten för SunRoofs team – som även inkluderar grundaren av Jumia Travel och HotelOnline.co, Marek Zmysłowski, tidigare Google-chefen, Rafal Plutecki och tidigare Tesla Channel Sales Manager, Robert Bruchner – innebär att solcellsföretaget är på god väg att nå målet som är att skala upp tio gånger i slutet av året.

SunRoofs senaste investering beräknas förstärka tillväxten framöver. Finansieringen består totalt av en investering på 4,5 miljoner euro av Inovo Venture Partners, med stöd från SMOK Ventures – varav 2 miljoner euro gavs i form av omvandlingsbara värdepapper.

Andra investerare som också deltog i den övertecknade omgången var LT Capital, EIT InnoEnergy, FD Growth Capital och KnowledgeHub.

– Förnybar energi är på väg att bli standard-valen globalt sett, men övergången går inte tillräckligt snabbt, varken för oss eller för planetens hälsa, säger SunRoofs vd Lech Kaniuk. SunRoof grundades för att göra övergången till förnybar energi inte bara enkel, men också kostnadseffektiv, utan att behöva offra funktioner eller design. Vi har redan vuxit mer än 500 procent jämfört med föregående år och kommer att använda den senaste finansieringen för att fördubbla tillväxten, samtidigt vidareutvecklar vi vår heltäckande solenergitjänst som kommer att se till att SunRoof blir Europas största energimarknadsplats och virtuella kraftverk.

Under 2020 växte SunRoof från 10 till 60 anställda – 50 av dessa anställda har rekryterats under de senaste sex månaderna. SunRoof strävar nu efter att fördubbla sitt team inom alla affärssektorer (exklusive installatörer) till slutet av 2021.