Nyheter

Dörrarna står öppna till nya Linnéuniversitetet i Växjö

Sista spadtaget har tagits och dörrarna står nu öppna till de sista 20 000 kvadratmetrarna av totalt 65 000 kvadratmeter som utgör det nya Linnéuniversitetet i Kalmar.

Universitetet har uppförts av Skanska och är certifierat enligt LEED Guld. Övergripande för hela projektet är valet av smarta, moderna och hållbara lösningar. För att säkra en behaglig rumsakustik, har man bland annat valt Rockfon som en av sina leverantörer.

Med målet om att samla Linnéuniversitetet i Kalmar på en plats, med sjönära läge, stadspuls och flera mötesplatser, tog Skanska sig an uppdraget och påbörjade bygget av det nya universitetet i början på 2016. Och i december 2020, stod den sista etappen till förfogande för hyresgästerna.

Linnéuniversitet utgör totalt 65 000 kvadratmeter, fördelat på Universitetskajen Östra och Universitetskajen Västra. Då byggnaderna ligger nära kusten var det av största vikt att tänka gedigna material, som kan tåla väder och vind. Östra är byggd av tegel, medan Västra är rustad med en plåtfasad. På området återfinns även en biblioteksbyggnad helt i glas.

I och med byggnadernas certifiering enligt LEED Guld, lever universitetet dessutom upp till höga krav vad gäller bland annat energi och inomhusklimat. I både Östra och Västra hittar man därför många smarta och skräddarsydda system, vart och ett med sin alldeles egna funktion. Bland lösningarna på insidan återfinns bland annat Rockfons akustiska undertak, som ska hjälpa till att säkra en behaglig ljudmiljö.

Modernt och framtidssäkert

Projektet som färdiggjorts i etapper är nu helt överlämnat i hyresgästernas famn. In flyttar, förutom själva universitet, även CSN och Skanska. Per Becker, projektinköpare hos Skanska, berättar:

– Nya Linnéuniversitetet är definitionen av vad man kan kalla ett modernt universitet för framtidens studenter. Alla detaljer är noggrant utvalda och följer ett tydligt designkoncept. Där är många smarta installations- och byggsystem i huset, vilket är naturligt med tanke på byggnadernas höga energikrav.

Han fortsätter:

– När det kommer till just akustiken så är här många stora öppna ytor, vilket ställer krav. För att säkra en bra ljud- och studiemiljö har vi valt flera akustiklösningar, varav en är Rockfons akustiska undertak som man hittar i både Östra och Västra projektet. Vi har haft en akustiker som har varit här och gjort ljudmätningar och han gick runt med ett leende, så det är positivt. Och här spelar undertaken en viktig roll.

Flexibiliteten styr vägen

När man designar en universitetsmiljö är det viktigt att tänka i flexibla lösningar och på orienterbarheten. När samhället ändrar sig, ska universitetet kunna anpassas efter det. Det menar arkitekten Linda Camara, hos Tengbom, som är arkitektbyrån bakom Universitetskajen Östra. Hon berättar:

–  Det är viktigt att tänka flexibilitet över tid och att det är enkelt att anpassa lösningarna efter universitetsprogrammen. I detta projekt har vi jobbat mycket med orienterbarheten och det finns en tydlig struktur i hela huset. Tanken är att det ska kännas lite mer som ute än inne och föra tankarna till en stad, med gränder, torg och huvudaveny.

Hon avslutar:

– Det är meningen att där ska kunna vara både planerade och spontana möten överallt. Det ställer dock krav på akustiken. Och när det kommer till just den så har vi valt att tänka en kombination av både funktion och estetik. Med Rockfon har vi haft möjligheten att skräddarsy lösningarna, byta färg på bärverk och plattor och välja format. Det har varit betydelsefullt för oss då undertaken är jätteviktiga.