Nyheter

Sundstorget i Helsingborg får en ny park och minigolfbana

Varje vår omvandlar Helsingborg Sundstorget till en grön oas med olika teman och vackra planteringar under sommarsäsongen. I år tänker man större och skapar en helt ny park på Sundstorget som ska vara kvar året om.

Parken består av 88 träd som flyttar in på Sundstorget och som successivt kommer på plats med start i veckan. I slutet av maj får den sedan sällskap av en minigolfbana och en glasskiosk.

Den nya parken blir en så kallad flyttbar park och är ett test för att se hur vi kan skapa fler tillfälliga gröna platser i stadsmiljön i väntan på permanenta planteringar.

Träden kompletterar de befintliga rabatterna och tillsammans bidrar de till att göra torget till en grönare och mer trivsam plats.

– Många av Helsingborgs hästkastanjer har drabbats av sjukdom och behöver ersättas. Vi testar nu att köpa in träden i förväg och låta dem stå på tillväxt i stadsmiljön i stället för på en plantskola någon annanstans. Då håller vi koll på att träden växer och mår bra samtidigt som alla kan njuta av grönskan under de år som testet pågår. Det är ett spännande lite annorlunda projekt och en del av stadens satsning på H22 där vi utforskar nya möjligheter, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

– Vi är enormt glada för Helsingborgs stads satsning på Sundstorget. Vi har under flera år tillsammans med staden samarbetat med fastighetsägare och verksamheter runt torget och hoppas nu att minigolfbanan ska bli lika populär som isbanan. Planteringen bidrar samtidigt till fylla torget med grönska och liv, vilket gör det till en tryggare och skönare plats, inte bara på sommaren utan hela året, säger Hanna Candell, VD för Hbg city.

De första träden kommer på plats nu i veckan och den sista veckan i april ska alla 88 träd vara på plats. Minigolfbanan beräknas vara på plats i slutet av maj om allt går enligt plan.