Nyheter

Mäklarsamfundet: ”Ta bort amorteringskravet!”

”En gymnasielärare och en sjuksköterska med ett barn, som tillsammans tjänar 75 900 kronor i månaden, kan inte få bolån för att köpa en genomsnittlig villa i vare sig Göteborg eller Kungsbacka på grund av alltför hårda krav på inkomst och amortering. Skrota det misslyckade systemet med de nya amorteringskraven.”

Det skriver Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten:

”Några exempel:

– En gymnasielärare och en sjuksköterska med ett barn, som tillsammans tjänar 75 900 kronor i månaden, kan inte få bolån för att köpa en genomsnittlig villa i vare sig Göteborg eller Kungsbacka.

– En undersköterska med ett barn som tjänar 28 900 kronor månaden nekas bolån för att kunna köpa en bostadsrätt med två rum och kök i både Göteborg och Kungsbacka.

– Ett polispar med två barn och en gemensam månadsinkomst på 69 800 kronor nekas bolån för att kunna köpa en genomsnittlig villa i Göteborg eller Kungsbacka.

– En fritidspedagog som tjänar 32 200 kronor i månaden kan inte få bostadslån för att köpa en bostadsrätt på ett rum och kök i Göteborg, men har råd att köpa en etta i Kungsbacka.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/ta-bort-amorteringskravet-som-om%C3%B6jligg%C3%B6r-bostadsk%C3%B6p-f%C3%B6r-m%C3%A5nga-1.41742135