Nyheter

Sveriges Allmännytta: ”Öka byggtakten med standardiserat byggande”

”Det behövs en fortsatt en hög byggtakt – men höga produktionskostnader sätter käppar i hjulet för många kommuner. Med ett mer standardiserat byggande blir byggtiden kortare och byggkostnaden lägre. Därmed möjliggörs lägre hyror.”

Det skriver Anders Nordstrand , vd, Sveriges Allmännytta, Jonas Högset, fastighet- & hållbarhetschef, Sveriges Allmännytta och Sofia Heintz, expert fastighetsutveckling, Sveriges Allmännytta i ett debattinlägg i Dagens Samhälle:

”Ett effektivt sätt att sänka produktionskostnaderna är ett industriellt och standardiserat byggande. Det visar den senaste utvärderingen av allmännyttans kombohus. Genom att återupprepa och kontinuerligt förbättra processerna – som allmännyttan gjort med kombohusen – byggs hyresbostäder till en lägre kostnad, med färre byggfel och dessutom till hög kvalitet tack vare industriella processer.”

”Vi ser att genom en gemensam upphandling för allmännyttan och ett standardiserat bostadsbyggande har byggpriserna blivit 20 procent lägre än för allmännyttans övriga byggande. Byggtiden är cirka fem månader kortare än för annan nyproduktion i allmännyttan och tre månader kortare än privat byggande. Och – det möjliggör lägre hyror.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/oka-byggtakten-med-standardiserat-byggande-35436