Nyheter

Digitala elbolaget Tibber tipsar: Så sänker man elkostnaderna i vinter

Under 2021 kan man vänta sig kraftiga svängningar i elpriset. Svenska Kraftnät förutspår en ökning av de dagar elpriset pendlar mellan 5 öre per kWh och 80 öre per kWh.

Det finns flera smarta lösningar som automatiskt kan styra om din elförbrukning till tider då elpriset är lägre, samt få ner hemmets elförbrukning. Vilket är bra både för plånboken och planeten.

– Redan under 2020 såg vi att svängningarna i elpriset ökade markant. Trots detta förblev spotpriset för el i genomsnitt väldigt lågt, nämligen 0,20 kr per kWh, att jämföra med 0,41 kr per kWh tidigare år. Vi förväntar oss även att snittpriset kommer förbli lågt. Med andra ord, bara du undviker pristopparna kan du spara en hel del pengar. De kunder som har skaffat smart värmestyrning, såsom smarta termostater och smarta elbilsladdare, har redan gynnas mycket av detta. Och dessutom bidrar de till att balansera elsystemet, säger Edgeir Vårdal Aksnes, VD för Tibber.

Joakim sänkte sin elräkning med över 5200 kronor

Joakim Ambrosson är en av Tibbers många användare som använder sig av smarta hemprylar för att minska hemmets elförbrukning och klimatpåverkan. Och resultatet är imponerande. Under två år har Joakim sänkt sin årliga elförbrukning från 33 000 kWh till ynka 7000 kWh för sin bostad på 480 kvm. Då ska man även tillägga att elförbrukningen inkluderar laddningen av hans elhybrid. Det motsvarar en besparing på över 5200 kronor enbart räknat på spotpriset för el 2020, samt 26 000 kWh.

– Smart teknik hjälper mig som är miljömedveten att leva energismart på samma gång som det underlättar min vardag. Jag skulle vilja inspirera andra att sänka sin elförbrukning, det är viktigt både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Och det behöver inte vara så krångligt, säger Joakim Ambrosson.

Joakims tips för att hålla ner din elförbrukning under vinterkylan:

Skaffa ett smart värmesystem: Upp mot 70 % av din elförbrukning går till uppvärmning. Så vill du sänka din elräkning är ett smart värmesystem nästan ett måste, speciellt för husägare. Ett smart värmesystem innebär att systemet automatiskt värmer huset när du faktiskt befinner dig i det, efter väderprognos och när elpriset är som lägst. Samt att du kan kontrollera värmen från distans. Oavsett vilken typ av uppvärmning du har idag, finns det flera smarta produkter som kan göra ditt nuvarande värmesystem “smart” och hjälpa dig minska din elförbrukning och klimatpåverkan. 

Sänk temperaturen 1 grad: I takt med att iskylan vandrar in är det lätt att dra upp elementen. Gör inte det. Det digitala elbolaget Tibber genomförde nyligen en studie som visar att husägare kan spara ungefär 111 kWh per månad genom att sänka sin inomhustemperatur en grad, vilket knappt är kännbart. Omvandlat till kronor blir det ca 113 kronor mindre per månad (eller 1356 kr per år).

Skaffa kunskap: Få en överblick över vilka apparater som drar mest el i ditt hem. Tibber är ett digitalt elbolag som vill minska hushållens elförbrukning genom smart teknik. Genom deras deras app kan du få en överblick över din elförbrukning i realtid och justera förbrukningen utefter elpriset.

Smart billaddning: Att ladda din elbil när elpriset står på 5 öre per kWh istället för 80 öre per kWh gör stor skillnad för plånboken. Genom Tibber-appen kan du automatiskt stänga av billaddningen när elpriset står som högst och senarelägga laddningen till när priset har gått ner igen.Tibber ser alltid till så att du har en fulladdad bil till när du behöver det. 

Dusha kortare: Varmvatten är det absolut dyraste att värma upp. Ju varmare vatten desto mer energi går det att värma upp något som du sedan bara spolar rätt ner i golvbrunnen. Duscha tillsammans vettja!