Nyheter

Historisk dag för Gällivare

Gällivare kommun stod i centrum när LKAB presenterade den största satsningen i bolagets historia. Gällivare blir den första platsen i världen där man producerar koldioxidfri järnsvamp. Investeringen innebär upp till 3 000 nya arbetstillfällen under en 20 års period.

– Det är en stor dag för Gällivare. Denna nyhet betyder arbetstillfällen över lång tid framöver, som ger framtidstro. Vi kommer behöva mycket arbetskraft för byggande av bostäder, fler restauranger, butiker, mer kulturliv och på sikt kommer det även att betyda mer arbetskraft inom förskola, skola och omsorg, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd.

Enligt LKAB kommer detta innebära cirka 3 000 nya arbetstillfällen under en period om 20 år, och här tillkommer behov av arbetskraft till byggnationer av hus, butiker och andra verksamheter.

– Vi har mark och goda rutiner för snabba byggprocesser, men det här innebär att vi kommer att växla upp ytterligare. Vi fortsätter vårt samarbete med LKAB. Visst är detta stora utmaningar för oss, det betyder definitivt många nya satsningar, säger Monica Flodström, kommundirektör i Gällivare kommun.

– Det kräver utmaningar för oss som kommun och vi är redo! Vi har stor erfarenhet och kompetens i och med den pågående samhällsomvandlingen här i Gällivare. Vi kan idag erbjuda bra barnomsorg, bra utbildning, vi har Dundret, nya sport- och fritidsanläggningar som tilltalar en hel familj. Inom några år har vi också Multiaktivitetshuset. Vi kommer att fortsätta bygga vårt attraktiva samhälle och hälsar nya invånare välkomna, säger Jeanette Wäppling (V), kommunalråd.

På bilden: Monica Flodström, kommundirektör, Jeanette Wäppling (V), kommunalråd, Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande och Birgitta Larsson (S), kommunalråd.

Foto: Gällivare kommun