Nyheter

Malmö förtätar med kvarteret Brännaren

Behovet av bostäder, för unga och förstagångsköpare, är stort i Malmö och just nu sker en förtätning av staden, där kvarteret Brännaren återskapar den industriellhistoriska karaktär där gammalt och nytt blandas i ny tappning. Här uppförs bostadsrättslägenheter på blivande A-läge.

På Östra Farmvägen 17 och 19 i stadsdelen Norra Sorgenfri byggs lägenheter med industriell karaktär i storleken ett till tre rum och kök, 33-65 kvadratmeter. De båda bostadsrättsföreningarna ØF17 och ØF19 är sammanbyggda och är tillsammans utformade som ett U.

Husen har stora fönsterpartier och lägenheterna har 2,6 meter i takhöjd på våning två till fyra medan våning ett är takhöjden 3,8 meter inredd med ett sovloft på cirka sju kvadratmeter ovanför badrummet. På våning fem varierar takhöjden från 2,5 till 3,5 meter. Det uppstolpade trätaket på våning fem målas invändigt vitt likt de övriga lättväggarna i lägenheterna. De lägenhetsskiljande väggarna i fullbetong kommer att vara i ren betong för att förstärka den industriella identiteten. Under hela byggnaden finns ett gemensamt underjordiskt garage.

Konstruktionen består av fullbetongbjälklag, lägenhetsskiljande betongväggar, utfackningsväggar i blandat utförande med utfackningsväggar i sandwichelement och skivbeklädda träväggar. Huskropparna mot gatan är uppdelade i synlig betongfasad respektive fullteglade fasader.

– Vi har tillsammans med Newland utvecklat dessa två föreningar till att finansiera bostadsrätterna med medel via Newland. Boverket möjliggjorde belåning för föreningarna vilket möjliggör för ungdomar med arbete att köpa en egen lägenhet, säger Tommy Andersson, fastighetsutvecklare och delägare i City Entreprenad i Malmö AB.

Byggnaderna innehåller allt inom Mobility Management. El-lådcyklar tillhörande föreningen, elbilpool och elektriska skärmar i trapphuset för display av lokaltrafiktider och tillgång till bilpool är några exempel på vad föreningen har att erbjuda de boende.

– De boende får även en mobilapplikation för att sköta samt följa garantiärende, bilpoolsbokning etc., säger Tommy Andersson.

Avtalet med Eon Next innebär att taket beklätt med solceller och batteribackup kan leverera el till byggnaderna även nattetid. I de fall batteribackupen inte räcker till levereras el från vindkraft. Dagvatten på fastigheten omhändertas delvis av en så kallad ”raingarden”.

Inflyttning i ØF19, innehållande 48 lägenheter och en kommersiell lokal, beräknas till december 2021. Inflyttning i de 40 lägenheterna i ØF17 beräknas till maj/juni 2022.

Fakta:

Flerbostadshus, Brännaren, Malmö

Byggperiod: mars 2020 – juni 2022

Byggherre: FU Östra Farmvägen AB

Totalentreprenör: City Entreprenad i Malmö

Arkitekt: Liljewall Arkitekter