Nyheter

Kvalité framför kostnadsjakt för effektiva radonskydd

– Det kan vara frestande att ta genvägar för att spara några kronor eller vara konkurrenskraftig i erbjudandefasen, men det lönar sig att prioritera kvalitet. Det säger Espen Øvstebø, chef för Radonkompetanse AS, som är en av Norges ledande aktörer inom området. 

I en tid då mer och mer av det som händer på byggarbetsplatsen kräver dokumentation i förhållande till miljö och teknisk kvalitet är det viktigt att välja rätt produkter.

RISE-godkänt system Radonkompetens är specialiserat på radonskydd för nya byggnader och har sedan 2002 utvecklat det godkända RAD X-systemet som gör radonskyddsarbetet både säkrare och lättare för entreprenörer.

– Ett godkänt system innebär att radonspärr, tejp, tätningsmedel och tätningsmedel har testats tillsammans och ses som en produkt, förklarar Øvstebø och tillägger att detta säkerställer både kvalitet och kravet på dokumentation.

– Om entreprenören eller beställaren inte kan lämna in dokumentation på ett godkänt system kan det få allvarliga konsekvenser, säger han. I extrema konsekvenser måste golven tas upp igen. Listat på Svanen Produkterna för Radon Competence listades nyligen på Svanen, vilket innebär att de också uppfyller strikta miljökrav.

– Vi har alltid varit oroliga för att våra produkter måste hålla en hög standard både vad gäller teknisk kvalitet och miljökrav. Att göra saker så enkla som möjligt för våra kunder är en viktig del av detta. Därför arbetar vi ständigt för att förenkla både processer och produkter, avslutar Radonkompetanse AS, chef Espen Øvstebø,