Nyheter

Värmländska kylrumsspecialisten Finnebäcks lanserar prefabricerade modulbyggda kyl- och frysrum

Brandskyddet prioriteras allt högre vid all byggnation. I gemensamma europeiska standarder föreskrivs byggprodukters brandegenskaper med avseende på t.ex antändbarhet, rökutveckling och avgivande av droppande artiklar. Med produktionsstart i oktober lanserar värmländska kylrumsspecialisten Finnebäcks sitt nya system Q-PIR, prefabricerade modulbyggda kyl- och frysrum för miljöer med klassificeringskravet B-s1, d0.

Med det nya systemet kompletterar Finnebäcks sitt befintliga system Q-PUR som har en stark position inom den nordiska livsmedelssektorn.

ISOLERFÖRMÅGA, TÄTHET, HYGIENEGENSKAPER OCH SMIDIG MONTERING är nyckelfrågor vid valet av kyl- och frysrum. Det vet man hos värmländska kylspecialisten Finnebäcks som utvecklat kyllösningar för livsmedel sedan 1950-talet. Företagets Q-PUR-system – ett prefabricerat modulsystem med stabila inbyggda kopplingslås – är idag ett begrepp inom den nordiska livsmedelssektorn.

På senare år har kundspecifikationerna utökats med allt skarpare brandkrav. För att möta kraven har en mängd lösningar florerat på marknaden. PIR-fyllda byggpaneler i längder som kapas och monteras direkt på byggplatsen har provisoriskt fyllt ett behov, men ett komplett, fungerande system med högsta brandklassning har saknats.

PÅ FINNEBÄCKS har man har under många år arbetat för att utveckla en fungerande totallösning. Resultatet visar sig under hösten i det nyutvecklade kyl- och fryssystemet Q-PIR, där Finnebäcks väl beprövade kylrumsteknik förenas med nya lösningar som svarar upp mot höga brandklassningskrav.

En som varit med på resan är Finnebäcks Produktionschef Magnus Oldén.

– Vi har verkligen lagt vår själ i arbetet, berättar Magnus. Utvecklingsarbetet har pågått i nästan fem år, men med envishet och lite ”värmländsk trolldom” har vi till slut nått målet.

Utgångspunkten har varit Q-PUR-systemet där Finnebäcks, utan att tappa viktiga funktioner, sökt nya vägar för att uppnå de brandegen- skaper som eftersöks.

– Vårt nyutvecklade Q-PIR-system möter kraven i brandklass B-s1,d0, det bästa resultat som över huvud taget kan uppnås med denna typ av isoleringsmaterial, fortsätter Magnus Oldén. Vi har samtidigt lyckats behålla de eftertraktade egenskaperna hos vårt nuvarande system Q-PUR, med stabil, säker montering och ingjutna kopplingslås. Våra kunder kommer helt enkelt inte att märka någon skillnad när de monterar rummen. De monteras lika lätt, passar lika fint och fungerar lika bra som tidigare. Det nya programmet omfattar alla våra panel- tjocklekar, 75, 100 och 125 mm.

VÄGEN FRAM har varit kantad av utmaningar sett till både konstruktion och produktion.

– Aktiv ”teknikspaning” via internationella kontakter har gett oss mycket kunskap, men vi har också haft ovär- derlig hjälp av våra leverantörer och samarbetspartners. För att klara tillverkningen av de nya panelerna har vi också behövt göra en hel del anpassningar av vår produktionsanläggning, avslöjar Magnus Oldén.

En stor utmaning har också varit att finna vägen fram i en djungel av olika standarder och testaktörer.

– Det här är en obekant värld för oss, säger Magnus. Vi har dock haft mycket god vägledning från Rise Research Institute i Borås (f.d Statens Provningsanstalt).
Under det senaste året har utvecklingsarbetet gått in i en testfas. Panelerna brandtestades hos Rise för första gången i januari 2020. Därefter har nya tester genomförts vid flera tillfällen, det senaste nu i oktober.

HOS FINNEBÄCKS SER MAN STORA FÖRDELAR med det nya Q-PIR-systemet.

– Vi är naturligtvis lite färgade här, skrattar Magnus, men vi tycker oss kunna presentera något som vi är tämligen ensamma om. Kunden får av oss ett prefabricerat rum med högsta brandklassning, färdigt att montera utan behov av tillpassningar och som med stabila inbyggda kopplingslås snabbt kommer på plats. Projektägare med klassningskravet B-s1, d0 ges därmed ett monteringsfärdigt alternativ och behöver inte ”pussla ihop en nödlösning” på byggplats.

PRODUKTIONEN av det nya systemet påbörjas i månadsskiftet oktober-november och marknaden visar redan intresse. Initialt levereras kylrum med maxlängden 4,5 meter i väggtjocklekarna 75, 100 och 125 mm.