Nyheter

SBC:s jurist reder ut: Det här gäller vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter

Annonser med orimliga krav på de inneboende eller andrahandsuthyrning med ockerhyra syns titt som tätt på olika sajter. Hur ser egentligen regleringen ut för andrahandsuthyrning av bostadsrätter ut?

SBC:s bolagsjurist Stefan Lindgren reder ut en snårig lag och tipsar om vad både bostadsrättsägare och bostadsrättsföreningarna bör ha koll på.

Under sommaren och hösten har flerlägenheter än vanligt sålts och fått nya ägare. Vissa köper dock inte lägenhet för att själv bo i den utan för att hyra ut den i andrahand.

Något som är en företeelse som kan skapa dålig stämning mellan styrelsen och föreningens medlemmar.

Så vad gäller för den som planerar att hyra ut sin nya lägenhet i andra hand? Och vilka skyldigheter och rättigheter har föreningen kring andrahandsuthyrning?

– Bostadsrättsföreningen har handlingsutrymme att säga upp nyttjanderätten till lägenheten och begära att bostadsrättsinnehavaren flyttar om otillåten andrahandsuthyrning sker.För att förhindra missförstånd bör styrelsen sätta upp tydliga rutiner för vad som gäller vid andrahandsuthyrning och försäkra sig om att alla medlemmar tagit del av vad som gäller, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum.

I Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 framgår det att köpa en lägenhet i syfte att enbart hyra ut den enskilt anses vara den största anledningen till att styrelsen bör neka köpare medlemskap i föreningen.

Det ses värre än att ha betalningsanmärkningar eller dåliga referenser från tidigare boenden. Därför är det viktigt att som bostadsrättsägare känna till vad som gäller kring andrahandsuthyrning, då ett uteblivet medlemskap i föreningen kan medföra stora konsekvenser.

– Det är av stor vikt att känna till fällorna vid andrahandsuthyrning av din bostadsrätt, inte minst då många ser illa på att bostäder enbart köps i syfte att hyras ut i andrahand. Inledande bör du som vill hyra ut din bostadsrätt lämna in en skriftlig ansökan till styrelsen där skäl till uthyrning, hur lång tid bostaden hyrs ut till och till vem tydligt framgår. Efter godkänd ansökan är det även viktigt att upprätta ett andrahandskontrakt och framförallt inte glömma att det fortfarande är ditt ansvar att avgiften till föreningen betalas i tid, oavsett vem som bor i din lägenhet, avslutar Stefan Lindberg.