Nyheter

2030-sekretariatet & Gotlandshem: ”Det finns ingen gratis parkering”

Fler och fler fastighetsägare börjar uppmärksamma orättvisan i fördelningen av parkeringsplatsernas kostnader. När platserna väl finns döljs de faktiska kostnaderna, ofta genom en subvention inbakad i hyran som smetas ut på alla boende oavsett bilinnehav, skriver Anna Lindén, mobilitetsansvarig, 2030-sekretariatet och Elisabeth Kalkhäll, vd, Gotlandshem i ett debattinlägg på Dagens Samhälle.

Debattörerna menar att vi måste modernisera parkeringspolitiken om vi ska klara av bostadsbristen och bromsa klimatkrisen:

”Den som låter användaren betala vad en parkeringsplats faktiskt kostar kan sänka hyror och frigöra pengar till hållbart resande i stället för att stödja ett fortsatt beroende av den egna privatbilen. Fastighetsägare som vägrar inse detta sticker huvudet i sanden och bromsar utvecklingen.”

”En parkeringsplats kan kosta flera hundra tusen kronor att anlägga och låser upp marken från annan användning. När platsen väl finns, ligger kostnaderna dolda, ofta ofullständigt betalda genom subventioner inbakade i hyran.

Subventionen smetas ut på alla boende oavsett bilinnehav eftersom fastighetsägaren inte vågar lägga dem enbart på användarna. Privat bilparkering ses som en gemensam nytta, likt trappstädning eller hiss, där alla boende förväntas vilja vara med och upprätthålla bilinnehavet – oavsett om man själv har en egen bil eller inte.”

”Men fler och fler fastighetsägare börjar äntligen uppmärksamma orättvisan i fördelningen av parkeringsplatsens kostnader. Gotlandshem har till exempel infört betalparkeringar för boende i sina 4000 lägenheter och samtidigt sänkt hyran för samtliga boende”.

Läs hela debattinlägget här:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/det-finns-ingen-gratis-parkering-33941

Bild av Hans Braxmeier